vrijdag 11 januari 2013

En intussen op de Zeezot...

Wat doet een mens op een schip in een haven als er niet gezeild wordt? Behalve klussen op de boot, wandelen, fietsen, borrelen, socializen en boodschappen doen, heeft de bemanning van de Zeezot zich gestort op het zelf maken van Portugese gerechten. In de winkels en op de markt liggen allerlei lekkernijen uitgestald die we in Nederland niet zo vaak tegenkomen en dat vraagt erom ze eens uit te proberen.

We beginnen met de ‘Porco e Ameijoas’: een heerlijke stoofschotel van varkensvlees en venusschelpen, gekruid met pittige piri-piri. De combinatie van vlees en schelpdieren is een verrukkelijke combinatie die hier vaker op de menukaart staat. Na een paar maal experimenteren zijn we tevreden over de smaak en kunnen we het gerecht aan gasten voorzetten.

We proberen een Caldeirada de Peixes uit, een vissoep. We zijn lui en halen een diepvries vispakket in de supermarkt. Het ziet er mooi uit met verschillende soorten vis en schaaldieren. Als de zaak staat te sudderen, ruiken we al een wat tranige geur. Na een paar happen constateren we dat de soep niet aan de verwachtingen voldoet en kieperen we hem overboord. Experiment mislukt. Op naar de Marinabar voor een kipsalade.

Met kerst liggen er kleine vogeltjes in de supermarkt, de zogenaamde codorniz. Bij navraag blijken dit kwartels te zijn. We kopen er vier, bakken ze en maken er een rode wijnsaus bij (we weten niet of dit echt Portugees is!). Ze zien er ongebakken uit als menselijke figuurtjes van Giacometti, eigenlijk een beetje eng om te zien, maar als ze klaar zijn, smaken ze naar meer!



Terug naar de inktvis. De octopussen (polvo in het Portugees) liggen grijs en slijmerig in verschillende maten op de markt, met veel tentakels en zuignapjes eraan. De oogjes kijken wat waterig de ruimte is. Een wat minder enge variant zijn de schoongemaakte en ingevroren polvo’s, die in de diepvries van de supermarkten liggen.
De Spanjaarden eten de in stukjes gesneden inktvis bestrooid met zeezout en pimento picante (poeder van chilipepers) geserveerd op een houten bordje als tapas.
In het kerstnummer van de ‘Sabe Bem’ (Eet Smakelijk), zeg maar de‘AllerHande’ van de Portugese supermarkt Pingo Doce zijn talrijke inktvisrecepten opgenomen. We kopen een diepvries octopus van bijna een kilo en dompelen hem onder in een pan met heet water. Hij wordt helemaal roze en stijf en neemt 25% in omvang af. Als hij gaar en weer zacht is, knippen we de tentakels in stukjes en stoven die met wat groente, chorizo en kleine witte boontjes. Mmmmmm!!!!!




We krijgen al een voorproefje van de zomer. Er is weinig wind en overdag voelt het met de zon en temperaturen van 17 graden warm aan. We wandelen over het strand en verzamelen een grote collectie schelpen.



We lopen terug langs de lagune van Alvor waar tientallen mensen schelpjes aan het uitgraven zijn. De velden staan vol met prachtige gele bloemetjes, de mimosa staat op springen en sommige amandelbomen dragen al bloesems. Het is 6 januari!








Laat het zeilseizoen maar weer gauw beginnen!

1 opmerking:

  1. Dag Ria en Rutger,
    wederom leuk om te lezen dat je nog steeds experimenteert met eten. Ik zie ons nog zitten in jullie tuin toen je nog een huis had ergens bij Geulle en een heerlijke van alles en nog wat maaltijd kregen voorgeschoteld met Ellen en Corry erbij. Erg gezellig.
    Ik wilde jullie een goed en gezond 2013 wensen met veel goede wind uit de juiste richting. Hier gaat alles zijn gangetje, de klein kinderen groeien en wij worden alleen maar ouder. In maart alweer 61!! Ik wil nog 2 jaar werken en dan bekijken of ik er op een zo gunstig mogelijke manier uit kan stappen. Misschien dat de werkgever nog iets kan en wil regelen al heb ik daar gezien de ontwikkelingen op financieel gebied niet veel fiductie in. Nou ja, ik kijk wel. Tot op dit moment gaat het nog.
    Heb nog een keer met Corry geluncht en nog wat bij gekletst. Af en toe nog een mailtje van Ellen dus daar blijf ik ook een beetje op de hoogte. Ik heb nog 2 keer geprobeerd om de VMBO bij elkaar te krijgen maar behalve van Als geen reacties gekregen dus dat sterft een langzame dood. Het zij zo.
    Zo veel groetejs, blijf gezond en veel plezier samen.

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen