dinsdag 22 mei 2012

Porto Santo

De volgende dag zien de heuvels van Porto Santo er een stuk vriendelijker uit, grijze veelal onbegroeide vulkaansteen. Op de kademuur van de haven hebben veel bezoekers een tekening achter gelaten. We blijven twee dagen in de marina, waar behalve wij drieën, nog drie andere zeilboten liggen. Daarna gaan we even buiten de haven voor anker liggen in de felblauwe zee met uitzicht op het gele zandstrand. In de verte zien we, onder een groot wolkendek, de contouren van Madeira.

Het dorpje, Vila de Baleira, is rustig. Een aantal winkels, een sfeervol pleintje ingelegd met kleine witte en zwarte keitjes in prachtig mozaïek, een paar restaurantjes, een kerkje en het Columbus Huis, waar een tentoonstelling over de reizen van Columbus in gehuisvest is. We maken met een busje een rondrit van twee uur over het eiland. We zijn met tien man: het toeristenseizoen is nog niet echt op gang gekomen. De rondbuikige chauffeur die nauwelijks Engels spreekt, rijdt ons zonder toelichting rond op het eiland en geeft ons nu een dan ‘dez minutes’ tijd om rond te kijken en foto’s te nemen. Het uitzicht op zee vanaf de heuvels is fantastisch: helderblauwe zee met Caribische pretenties, de zuidkust met zijn gouden strand, de noordkust ruig en rotsachtig. Jammer genoeg zijn er weer veel te veel vakantiehuizen en appartementen gebouwd die onbewoond en grotendeels te koop zijn. Het landschap is kaal en droog, met uitzondering van de strook groen van het golfterrein. We zien in de diepte de haven en onze boten voor anker liggen.

We fietsen nog wat rond op het eiland, eten gezellig en lekker ter ere van Edzes verjaardag en drinken en eten wat in een aantal strandtentjes. Op de zondag na Hemelvaartdag zien we op het strand opeens een kleine optocht van de pastoor, een paar diakens en een aantal meisjes die op weg zijn om de met bloemen en rietstengels versierde vissersboten op het strand te zegenen. De ceremonie neemt één minuut in beslag, daarna wordt de drankflessen tevoorschijn gehaald en storten de meisjes zich op het klaar gezette snoepgoed. Aan het eind van de middag worden de rijk gepavoiseerde boten in de haven gezegend (wij worden overgeslagen!). Het is een drukte van belang en er worden koelboxen vol drank en etenswaren naar de boten gebracht. Na de zegening varen de bootjes de haven uit voor een rondje op zee. Wij zegenen met een glaasje witte wijn op de Bold Black Bear onze eigen boten dan maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten