zondag 1 april 2012

Het zeegat uit

De afgelopen week hebben we genoten van het bezoek van kinderen en kleinzoon. We laten ze de omgeving zien: de steile rotsen van de Piedade, Cabo Vicente, Alvor en de rotsachtige kust en surfstranden bij Carrapateira. We eten heerlijk visjes en schelpdieren op het strand of op de boot. Het is supergezellig. Kleinzoon Thomas vindt het heel spannend op de boot en wil vooral bij mamma zijn. Als ze even weg is, staat hij heel zielig in de kuip. De ogen vullen zich bijna met tranen en het onderlipje begint te trillen. Hij wil zelfs geen banaan! Op alle vragen schudt hij resoluut zijn hoofd. Opa tilt hem op schoot en spreekt hem troostend toe. ‘Kom maar bij opa. Fijn hè, zo even mannen onder elkaar.’ Voor het eerst knikt hij vol overtuiging opa toe. Maar op het strand spelen met de kiepauto is wel genieten!

Vanaf maart is er beweging in de haven ontstaan en beginnen er wat boten te vertrekken. Jan en Boukje zijn de eersten. Een oergezellig afscheid in de Marina bar met veel drank en lekkere hapjes, waarbij we tevens de verjaardag van Boukje vieren. Of was het omgekeerd?
Andere boten gaan de wal op voor reparaties, schoonmaken en verven van het onderwaterschip, mast erop laten zetten of een verfbeurt van de romp.

We hebben in Lagos deze winter ontzettend veel leuke mensen ontmoet, waarmee we lief en leed hebben gedeeld, wandelingen hebben gemaakt, veel geborreld, gegeten en gekletst hebben. Sommigen waren hier de hele winter, anderen ging soms voor kortere of langere tijd terug naar Nederland. Lagos is een fijne plek om te liggen: zeilers uit vele landen, een gezellige stad met heerlijke restaurantjes en goede winkels, treinstation vlak achter de Marina en het vliegveld van Faro niet ver weg. De temperatuur blijft ‘s winters ook aangenaam. Lagos wordt wel velcro-city genoemd, klittenband-stad: veel mensen blijven hier plakken, of komen zelfs elke winter terug of kopen als ze stoppen met het zeilen een appartement in Lagos.
Maar nu gaat iedereen zijns weegs. Sommigen richting Middellandse Zee, anderen richting Madeira en Azoren of terug naar Nederland. Een aantal zullen we wel ergens onderweg tegenkomen.

Wij vertrekken vandaag uit Lagos om voor twee weken wat in de buurt rond te varen richting Spanje en de Guardiana, de grensrivier tussen Spanje en Portugal. Daarna helpen we zus en zwager hun boot een stuk naar het noorden te varen langs de Portugese en Spaanse kust. Dan gaan we begin mei met de trein terug naar Lagos om met de Zeezot richting Madeira en de Azoren te gaan. We hebben veel zin om te gaan varen, we hebben lang genoeg in de haven gelegen!












1 opmerking:

  1. Wim v.d. Coelen7 april 2012 om 23:22

    Dag Ria en Rutger,
    overal begint de lente zich te uiten. Niet alleen in de natuur maar ook in de mensen. Bij ons gaat de camper komende week uit de winterstalling en krijgt een APK-tje en een goede onderhoudsbeurt. Daarna in de meivakanie een weekje friesland om te wennen en te kijken wat er nog verbetert kan worden. De plannen voor de zomervakantie worden gemaakt en de reis uitgestippeld. Meestal wijken we daar dan na 1 uur rijden al vanaf maar dat maakt het ook weer zo leuk.
    Tja Ria en Rutger, wij zien onze kleinkinderen iedere week. Dat is dan toch iets wat je er voor over moet hebben als je gaat zee-zeilen.
    Je geniet dan natuurlijk wel extra als ze dan op bezoek komen in Lagos of waar dan ook.

    Wij vieren mogen pasen. Lekker gezellig met de familie bij elkaar. Jullie gaan het schip klaar maken voor weer een stuk lekker zeilen en avonturen. Veel plezier daarbij en ik wens jullie alvast een behouden vaart.

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen